Voedingsgekte
"Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding". Deze uitspraak werd ruim 2300 jaar geleden door Hippocrates bedacht en is tegenwoordig nog steeds actueel. Iets te actueel als je het mij vraagt. En wordt daar nu dankbaar misbruik van gemaakt door de voedingsfanaten. In de tijd van Hippocrates waren er geen medicijnen, alleen planten, kruiden en voeding. Logisch dat het als bron diende voor medicatie en de geneeskunde. Gek genoeg wordt dit vandaag de dag vergeten,zodra de voedingsevangelisten zich op deze uitspraak beroept. Soms denk ik ècht dat de wereld compleet doorgeslagen is als het om voeding gaat. Zoals vandaag bijvoorbeeld en ik leg je zo uit waarom. Eerst moet mij nog wat van het hart.
Fanaten
Als voedingsdeskundige gebeurt het regelmatig dat ik mijn werkwijze aan voedingsfanaten moet toelichten of verantwoorden. Zij, die het genezende, groene licht hebben gezien. Meer dan eens moet ik opboksen tegen allerlei hypes en mythes die de ronde doen in voedingsland. Of ik wel koolhydraat vrij eet, een ‘perfect slim body’ promoot, anti-gluten ben, ook sapjes en juicing bejubel en ga zo maar door. Neen, is het enige eerlijke antwoordt! Ik vind deze modeverschijnselen allemaal echt VER-SCHRI-KKE-LIJK! Big time!
Boerenverstand
Waarom kan niemand meer ‘normaal’ doen over eten? Waarom moet het zo overdreven, extreem en doorgeslagen? Waar is ons boerenverstand gebleven? In de sapjesmachine? Ik lees net in het nieuws dat een Britse moeder van vier kinderen haar twee borsttumoren niet laat behandelen. Ze probeert de ziekte te overwinnen met gezond eten en een speciaal dieet. Toen werd ik boos…. en stil. Hoe kunnen deze voedselhypes (diëten!) zo uit de hand gelopen zijn dat een moeder van vier jonge kinderen geloofd dat dit kan?
Back to basic
Vroeger waren mensen dankbaar dat de dokter in staat was je te genezen en dat medicijnen werden uitgevonden. Virussen, bacteriën en infecties werden ontdekt dankzij vooruitgang van de medische wetenschap. Eindelijk kon je (kind) worden genezen en sterftecijfers gingen drastisch omlaag. Je kans om te overleven lagen ineens beduidend hoger dan 45 jaar. Ook kinderen stierven niet meer met regelmaat voor ze hun volwassenheid hadden bereikt. Prettig, dat we nu veel weten en begrijpen van de meeste ziekteprocessen zou je denken. Maar nee! We gaan weer lekker (en liever blijkbaar) terug naar hoe het ooit was! Want dat is zo lekker basic en natuurlijk!
Sluip moordenaar
Ik vind dit echt onvoorstelbaar. Kanker is een sluipmoordenaar. Vaak een proces van jaren wat zich onopgemerkt opgebouwd zonder dat je het merkt. Iedereen heeft kankercellen in zijn lichaam, maar er zijn verschillende factoren die bepalen of die kanker zich verder gaat ontwikkelen. In de meeste gevallen is je lichaam zo geniaal (niet bij alle vormen) het de kankercellen zelf kan opruimen. Dit voordat een kankerstamcel zich kan gaan nestelen en een tumor kan veroorzaken. Als dat dus had gekund, had je lichaam het gedaan! Maar nu zit er een tumor en die heeft de eigenschap hard te groeien en zich in het meest ongunstige geval verder uit te zaaien.
onkruid
Uitzaaien, zoals onkruid in een moestuin dus. Als je ooit een moestuin hebt gehad weet je dat je onkruid altijd veel harder groeit dan je gewassen. Vergelijk die tumor daarmee. Je kunt het onkruid eruit halen en natuurlijk bestrijden, helemaal waar. Maar de sporen blijven zitten en het zaait zich verder uit. Dat los je niet op met wieden en bij kanker dus ook niet met een glaasje extra jus d’orange! Alsof die kankercellen zich ineens te pletter schrikken als je sapjes van bosbessen en frambozen naar binnen klokt! Als de wetenschap al zo ver is en het antwoordt zo simpel, zou er dan inmiddels niet een ‘voedingsgeneesmiddel’ zijn dat dit bewijst?
Arme Hippocrates
Het levende bewijs bestaat helaas niet, omdat onbehandelde kanker in de meeste gevallen leidt tot de dood. Natuurlijk ben ik het eens met de wijze geneesheer Hippocrates dat een goede voedingstoestand veel bepaald. Ook hoe goed je lichaam processen naar behoren kan afhandelen in je lichaam. Voeding speelt zeker een grote rol bij de preventie van verschillende ziektebeelden. Dat zie ik (gelukkig) ook dagelijks in mijn praktijk. Maar kanker genezen met voeding is als onkruid bestrijden met Engelse drop!
"Extreme remedies are very appropriate for extreme diseases”, Hippocrates.
"Extreme remedies are very appropriate for extreme diseases”, Hippocrates.