brainstormen
Vorige week heeft mijn blog tot veel vragen geleid en dat vond ik echt hartstikke leuk! Goed om weten wat jullie bezig houdt en te horen waar je mee zit. Ik krijg vragen meestal anoniem (via mail enzo) en dat snap ik helemaal. Toch krijg ik regelmatig te horen of ik het niet erg vindt dat jullie niet via mijn blog reageren. Bij deze, geen probleem hoor, keep them coming :-). Het is natuurlijk best persoonlijk en daar loop je nu eenmaal niet graag mee te koop. Maar het heeft mij wel aan het denken gezet.
quick fix
En dat niet alleen, want waar ik afgelopen weken ook achter ben gekomen is dat veel van jullie door een korte vraag te stellen, erg hopen op een Quick fix. Dat vind ik wel moeilijk omdat ik je wel wil helpen, heel graag zelfs, maar Quick bestaat gewoon niet. Niet met gezondheidsklachten en voeding. Dat is juist een probleem wat je meestal al langer hebt of gewoonweg best ingewikkeld is.
Ik vind het belangrijk om dit even gezegd te hebben om geen verkeerde verwachting te scheppen. Voor de ingewikkelde dingen die meer aandacht en tijd nodig hebben, kun je natuurlijk altijd langs komen voor een goed gesprek!
Ik vind het belangrijk om dit even gezegd te hebben om geen verkeerde verwachting te scheppen. Voor de ingewikkelde dingen die meer aandacht en tijd nodig hebben, kun je natuurlijk altijd langs komen voor een goed gesprek!
vragen stellen over voeding
Ik had door dit alles weer genoeg hersenvoeding en kwam zo tot het volgende idee. Wat ik wel kan doen is een middenweg. Want ik vind het zeker leuk om iets te doen met wat ik van jullie hoor. Daarom ga ik voortaan naast mijn gewone (en meer informatieve) blog een aparte blogpost maken voor jullie brandende vragen. Elke week pik ik er een algemene vraag eruit of iets wat veel terug komt. In dat blog zit dan ook gelijk een link om je vraag via een formulier te stellen, zodat ik ook wat meer overzicht hou in mijn mailbox en voor jullie het lekker anoniem blijft:-)
kauwen en malen!
Vorige week ging mijn blog over verstopping en vezels (voor diegene die het niet gelezen hebben). De vraag hieronder kwam veel terug en ik heb voor deze gekozen, omdat het een algemene klacht is die ik vaak hoor. Een probleem waarvan de oorzaak niet serieus genomen wordt of snel over het hoofd wordt gezien.
“ Hoe komt het dat ik vaak last heb van maagpijn en een opgeblazen gevoel ondanks ik toch voldoende vezels eet? ” Het antwoord lijkt misschien te simpel, maar het komt veel vaker voor dan je misschien denkt: KAUWEN ofwel MAAL-TIJD :-)! De meesten van jullie zullen het best herkennen. Je eet vaak te gehaast, even snel tussen de bedrijven door of je bent tijdens het eten bezig met andere dingen. Herkenbaar? Hieronder een korte uitleg waarom je echt graag wilt kauwen.
“ Hoe komt het dat ik vaak last heb van maagpijn en een opgeblazen gevoel ondanks ik toch voldoende vezels eet? ” Het antwoord lijkt misschien te simpel, maar het komt veel vaker voor dan je misschien denkt: KAUWEN ofwel MAAL-TIJD :-)! De meesten van jullie zullen het best herkennen. Je eet vaak te gehaast, even snel tussen de bedrijven door of je bent tijdens het eten bezig met andere dingen. Herkenbaar? Hieronder een korte uitleg waarom je echt graag wilt kauwen.
Vertering van je voeding
Je spijsverteringsproces begint in je mond met speeksel. Je speekselproductie komt op gang door eten in de mond maar ook door het ruiken van of denken aan lekker eten. Per dag maak je wel zo'n 1200 cc speeksel aan. Behoorlijk wat dus! Hoe je speeksel is samengesteld hangt af van je soort eten. Dus bijvoorbeeld waterig speeksel bij droog, koolhydraatrijk voedsel (aardappelen), slijmachtig speeksel bij bijvoorbeeld een taai stuk vlees.
Je speeksel maakt je eten niet alleen soepel. Het doet nog meer. Er zitten ook enzymen in. Die enzymen breken (knippen) vast sommige voedingsstoffen af tot kleinere deeltjes. Een belangrijke daarvan is amylase. Amylase zorgt ervoor dat lange koolhydraatmoleculen afgeknipt worden, zodat makkelijk en verteerbare suikers overblijven. Amylase blijft werken totdat het voedsel in je maag terechtkomt. Daar verliest het zijn werking door het zure maagsappen klimaat.
Je zult misschien al in de gaten hebben dat het voorknip-proces best een hele belangrijke is. Als je te snel eet wordt je eten niet goed genoeg voorbewerkt. ‘Heel’ eten is moeilijk verteerbaar zorgt dus voor veel klachten. Je darmen kunnen met hun enzymen de grote brokken niet goed kapot maken. En dat is zonde, want je voedingstoffen worden niet optimaal benut en verlaten dus deels ongebruikt je lichaam.
Je speeksel maakt je eten niet alleen soepel. Het doet nog meer. Er zitten ook enzymen in. Die enzymen breken (knippen) vast sommige voedingsstoffen af tot kleinere deeltjes. Een belangrijke daarvan is amylase. Amylase zorgt ervoor dat lange koolhydraatmoleculen afgeknipt worden, zodat makkelijk en verteerbare suikers overblijven. Amylase blijft werken totdat het voedsel in je maag terechtkomt. Daar verliest het zijn werking door het zure maagsappen klimaat.
Je zult misschien al in de gaten hebben dat het voorknip-proces best een hele belangrijke is. Als je te snel eet wordt je eten niet goed genoeg voorbewerkt. ‘Heel’ eten is moeilijk verteerbaar zorgt dus voor veel klachten. Je darmen kunnen met hun enzymen de grote brokken niet goed kapot maken. En dat is zonde, want je voedingstoffen worden niet optimaal benut en verlaten dus deels ongebruikt je lichaam.
eten en verzadiging
Goed kauwen is het begin van een vlotte en klachtvrije spijsvertering. Niet alleen omdat het je spijsverteringsproces makkelijker maakt, maar ook omdat het even (20 minuten) duurt voordat het lichaam een seintje geeft verzadigd te zijn. Als je te snel eet is de kans groot dat je meer eet dan je nodig hebt door het gemis van dit verzadigingsgevoel. Ook je gebit wordt blij van kauwen. Voldoende speeksel (moet ook op gang komen) reinigt je gebit en daardoor blijven er minder etensresten plakken.
Dus lekker rustig kauwen en geniet even met extra aandacht van wat je in elkaar hebt geknutseld! Heb jij ook een brandende vraag die je hier beantwoordt zou willen zien, laat deze dan hier achter voor de volgende keer!
Dus lekker rustig kauwen en geniet even met extra aandacht van wat je in elkaar hebt geknutseld! Heb jij ook een brandende vraag die je hier beantwoordt zou willen zien, laat deze dan hier achter voor de volgende keer!